Hösten 2019 hade den här bloggen funnits i ett halvår. Jag höll på att avsluta min forskning om miljöfrågornas genombrott och skriva klart min andrabok, vad som kom att bli ”Den gröna vändningen”. Parallellt gick jag och väntade på besked. Skulle det bli någon finansiering för mina nya forskningsidéer eller inte?
Den 17 oktober 2019 kom beskedet. En känslomässig berg-och-dal-bana som jag skrivit om i inlägget ”Win some, lose some”. Kontentan var att jag i sex år, från 2020 till 2025, skulle arbeta inom forskningsprogrammet ”Nyliberalism i Norden” lett av Jenny Andersson och finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Ett fantastiskt privilegium. För det är i grunden genuint annorlunda att ägna sex år åt någonting tillsammans med andra än att – som de flesta projektforskare – ägna i bästa fall tre år åt någonting på egen hand.
Där och då minns jag också att sex år kändes som en mindre evighet. Det var svårt att föreställa sig att programmet en dag skulle ta slut och mitt forskarliv då skulle gå vidare.
Men nu är det 2025 och i förra veckan kom antologin ”Nordic Neoliberalisms: Perspectives on Economic, Social and Cultural Change in the Nordics After 1970” ut på Routledge. Där finns mängder av spännande kapitel av programdeltagare som kastar ljus över sådant som vi inte visste så mycket om hösten 2019. Den är fritt tillgänglig open access så det är bara att gå in och botanisera!
Själv har jag tillsammans med Orsi Husz och Elin Åström Rudberg skrivit om hur sparande i aktiefonder slog igenom i Sverige under 1980-talet. Det skedde genom statliga sparstimulanser, först Skattefondssparandet (1978) och sedan Allemansfonderna (1984). När jag är ute och föreläser är det ofta personer i publiken som minns detta. Hundratusentals svenskar fick härigenom sin första regelbundna kontakt med finansmarknaderna.
Få minns detta som politiskt kontroversiellt. Snarare var det någonting som bara hände. Ett nytt vardagsbeteende i en ny tid. Men om man går tillbaka till källorna så framträder en annan historia. Konfliktlinjerna var tydliga, hårda och ihållande. Långt in i valrörelsen 1982 lovade Socialdemokraterna att om man kom till makten så skulle det statligt stimulerade fondsparandet bort. Ett par veckor innan valet bytte man fot. Systemet skulle förändras, men inte försvinna.
I april 1984 infördes Allemansfonderna. De politiska konflikterna bleknade. Riksgäldskontoret och bankerna satsade stort på att få människor med från start. Och eftersom börsen fortsatte uppåt under 1980- och 1990-talet blev resultatet för de som var med gott. Omkring en miljon människor fick direkta erfarenheter av att pengar placerade på börsen kan växa. Ja, med tiden mångdubblas i värde. Det är en levd erfarenhet av stor betydelse för vad som hänt sedan dess.
Vill ni få hela historien så finns den i vårt kapitel: "Wage Earners, Taxpayers or Everyman Capitalists? The Making of a Mutual Fund Culture in Sweden". Hela boken finns här!