Om bloggen


Den här bloggen startades i februari 2019 samtidigt som jag började skriva på min så kallade andrabok (den bok en historiker skriver efter avhandlingen). Jag använde bloggen för att dokumentera min skriv- och arbetsprocess, men också för att dela med mig av saker som jag lärt mig under åren efter disputation. Sådant som jag själv önskade att någon hade berättat för mig. Dessutom ville jag genom bloggen lyfta fram och diskutera känsliga frågor som misslyckanden, motgångar, jämställdhet och osäkra anställningsvillkor. Mitt syfte har varit att skapa större förståelse för den verklighet och de praktiska utmaningar som unga forskare, vilka ofta befinner sig i familjebildande ålder, ställs inför. Härigenom vill jag ytterst bidra till att förändra den akademiska kulturen och hjälpa andra forskare att hantera sin tillvaro på ett bättre sätt. 

Bloggen blev snabbt populär i historikerkretsar. För mig var detta omvälvande. Ingenting jag hade gjort tidigare hade rönt tillnärmelsevis så mycket uppmärksamhet eller resulterat i så många glada tillrop. Dessutom gav mina inlägg återkommande upphov till livaktiga diskussioner i kommentatorsfältet och på sociala medier. Jag insåg snabbt att bloggen hade träffat rätt. Den fyllde ett reellt behov inom forskarvärlden. När bloggen så under senhösten 2019 blev "färdigskriven" (men innan alla inlägg hade publicerats) tog jag kontakt med några förlag för att höra mig för om det fanns intresse av att ge ut bloggen som bok. Caroline Boussard på Studentlitteratur nappade direkt. Därigenom kom det sig att bloggen redan i april 2020, två månader efter att det sista planerade inlägget hade publicerats, kom ut som bok (kan beställas här). 

Själv fortsatte jag våren 2020 att blogga sporadiskt. Det var helt enkelt för roligt och meningsfullt för att ge upp. Inför höstterminen beslutade jag mig därför för att åter börja göra veckovisa uppdateringar under terminstid, tisdagar 07.30. Några av den höstens inlägg publicerades först i Vetenskapsrådets nättidning Curie, där jag en period var gästbloggare. Bloggens läsekrets har successiv vuxit och innehåller i dag inte enbart andra historiker och personer jag känner. I januari 2021 kom också andraboken, som till slut fick namnet Den gröna vändningen: En ny kunskapshistoria om miljöfrågornas genombrott under efterkrigstiden (Nordic Academic Press) ut. Den är utgiven genom Kriterium och därigenom tillgänglig open access (länk här). 

Bloggen har över tid skiftat fokus från mina egna arbets- och skrivprocesser till mer generella frågor och principer för ett lyckat och välbalanserat forskarliv. Därför bytte den i januari 2023 namn till "Konsten att vara forskare". Om du vill gå med i bloggens mejllista är det bara att höra av dig till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se. Du får då e-boken "Konsten att spela forskarspelet" och ett mejl varje gång ett nytt blogginlägg publiceras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar