tisdag 17 september 2024

Humtank 10 år!

 



I höst fyller tankesmedjan Humtank tio år. Detta kommer att firas nu på fredag den 20 september genom ett evenemang på Kulturhuset i Stockholm. Programpunkterna kretsar kring humanioras betydelse och plats i samhället. Två teman som genomsyrat Humtanks verksamhet alltsedan starten 2014.

Min känsla är att arbetet har gett resultat. Inte minst för hur vi som är verksamma inom området tänker kring och talar om vår verksamhet utåt. Visst händer det fortfarande att humanister ber om ursäkt för sig själva. Men parallellt finns det en mer offensiv och optimistisk berättelse om humaniora. För denna har Humtank satt tonen.

Dess företrädare har understrukit att ”varje samhällsfråga har en humanistisk dimension” och genom undersökningar visat att humanistiska utbildningar inte är någon karriärmässig återvändsgränd. På senare år har man också sökt ta tag i frågor om samverkan och argumenterat för att forskningskommunikation är en humanistisk paradgren.

Talet om ”humaniora på undantag” tycks höra till historien.

Men hur har genomslaget varit i forskningspolitiken? Har Humtank lyckats fånga politikernas öron? Stundar det satsningar på humanistisk forskning och utbildning i höstens forskningsproposition?

Nja. På den här punkten har förändringsarbetet varit svårare. Samtidigt ska man komma ihåg att det – än så länge – inte heller har skett några stora nedskärningar. I många oss närliggande länder, säg Danmark, Nederländerna eller Storbritannien, har det senaste decenniet varit tufft på riktigt. Därtill har vi i Sverige många olika finansieringskällor utöver statliga anslag vilket skapar resiliens (åtminstone på forskningssidan).

För närmare inblickar i Humtanks historia vill jag rekommendera de blogginlägg som skrivits av Lynn Åkesson, Per-Olof Erixon och nu senast Fanny Forsberg Lundell & Jonas Harvard. De ger tänkvärda inblickar i vad som varit och reser angelägna frågor om framtiden. De demonstrerar också att Humtank bidragit till att stärka den sociala infrastrukturen inom svensk humaniora och hur kraftfullt det kan vara att ge unga krafter möjlighet att skapa tillsammans.

Så grattis Humtank till 10 fina år! Det ska bli spännande att följa fortsättningen! Heja er!


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar