tisdag 24 september 2024

Bestående relevans


 
Den bok som sålde allra bäst under 2023 på Amazon var James Clears bok ”Atomic Habits”. Den handlar om hur man praktiskt förändrar sitt liv genom att etablera goda vanor och bryta dåliga. Sedan den släpptes hösten 2018 har den sålt i över 20 miljoner exemplar världen över. Det är svindlande siffror. Och förmodligen är detta bara början.

”Atomic Habits” har blivit ett kulturellt fenomen som rekommenderas vidare från läsare till läsare. Det är en perfekt julklapp, nyårs- eller födelsedagspresent. Dess bäst-före datum är långt. Det kommer alltid att finnas människor som vill förändra sitt liv. Och det är en riktigt bra bok.

Likväl har det tagit tid för boken att nå dessa höjder. Dess årliga rankingen på Amazons topplista ser ut så här:

2018 #orankad
2019 #58
2020 #25
2021 #1
2022 #5
2023 #1

Det tog alltså drygt tre år för ”Atomic Habits” att nå förstaplatsen. För oss som är verksamma i forskarvärlden låter detta kanske inte som en lång tid. Men de flesta andra världar – däribland bokbranschen – rör sig betydligt fortare än så. 

Så här års är det högtryck. Förlagen har släppt sina tyngsta titlar nu innan Bokmässan startar på torsdag. Helst ska försäljningen och samtalen ta fart direkt. Julhandeln är viktig. Och redan framåt februari kommer höstens stora böcker att börja reas ut. De som fortfarande har kommersiell potential släpps därefter i pocket. Och så snurrar hjulet vidare (och om fem år är så gott som alla titlar bortglömda).

Det är ett snabbt spel, betydligt snabbare än de spel som vi spelar i forskarvärlden. Våra böcker och artiklar får sällan en flygande start. Det tar tid att bli läst och använd.

Detta gör James Clears resa intressant. För även om det han gjort onekligen befinner sig på en mycket speciell nivå så är tidsramarna tilltalande. Det gäller även ”förarbetet” som för hans del inleddes med en anspråkslös blogg 2012. Han var då helt okänd och utan institutionella resurser. (Jag har skrivit lite mer om detta i SvD här).

Vad han lyckats med genom ”Atomic Habits” är att uppnå ”bestående relevans”. Och nog är väl det vad historisk forskning också bör syfta till? Med tanke på den möda vi lägger ner, nog vill vi att det vi forskar och skriver ihop ska vara läs- och användbart för andra om 5, 10, 15 eller 20 år? Vår sociala skala är förstås långt mindre än James Clears. Men likväl. Vi varken kan eller behöver tävla med dem som försöker få nuets uppmärksamhet. Det är ett spel vi aldrig kan vinna. Så vi kan glatt koncentrera oss på de långa spelen.

Däri ligger vår stora möjlighet. Långsammare men bättre. 


Vidare bloggläsning:



----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar