måndag 30 september 2024

Fem läs- och lyssningstips (september 2024)

 


#1 

Hur tänker och agerar professionella pokerspelare? Och varför ska man bry sig om det? Ni som följt bloggen ett tag vet förstås att det finns mängder av anledningar till detta. Men om ni vill dyka djupare så är Nate Silvers nya bok "On the Edge" – särskilt första halvan – mycket läs- och tänkvärd. 



#2

Känns det väl mastigt att kasta sig över en hel bok? Då kan jag rekommendera podcasten som Nate Silver har tillsammans med Maria Konnikova. Många intressanta avsnitt, men det jag tycker ni ska börja med är intervjun med manusförfattaren Brian Koppelman (Rounders med mera) om att hantera risk i en kreativ karriär (#18).


#3
Humtanks tioårsjubileum firades med en idéskrift och jag vill från den särskilt rekommendera Urban Lundbergs text '"Excellent abroad" – intellektuella på hemmaplan" (s. 83–94). Hela skriften finns här.




#4

I förra veckan lanserade Cal Newport ett nytt inslag av sin podcast: "In-depth", dvs långa intervjuer med intressanta människor. Först ut är en riktigt bra intervju med Ryan Holiday om hur han skapat sin författarkarriär och plattform. Lyssna här! 



#5
Och på tal om det här med podcasts. Hur får man vara med i sådana? Och vad ska man tänka på? Här har jag haft stor glädje av Michelle Glogovacs "How to get on podcasts". Konkret och matnyttig!



----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  

tisdag 24 september 2024

Bestående relevans


 
Den bok som sålde allra bäst under 2023 på Amazon var James Clears bok ”Atomic Habits”. Den handlar om hur man praktiskt förändrar sitt liv genom att etablera goda vanor och bryta dåliga. Sedan den släpptes hösten 2018 har den sålt i över 20 miljoner exemplar världen över. Det är svindlande siffror. Och förmodligen är detta bara början.

”Atomic Habits” har blivit ett kulturellt fenomen som rekommenderas vidare från läsare till läsare. Det är en perfekt julklapp, nyårs- eller födelsedagspresent. Dess bäst-före datum är långt. Det kommer alltid att finnas människor som vill förändra sitt liv. Och det är en riktigt bra bok.

Likväl har det tagit tid för boken att nå dessa höjder. Dess årliga rankingen på Amazons topplista ser ut så här:

2018 #orankad
2019 #58
2020 #25
2021 #1
2022 #5
2023 #1

Det tog alltså drygt tre år för ”Atomic Habits” att nå förstaplatsen. För oss som är verksamma i forskarvärlden låter detta kanske inte som en lång tid. Men de flesta andra världar – däribland bokbranschen – rör sig betydligt fortare än så. 

Så här års är det högtryck. Förlagen har släppt sina tyngsta titlar nu innan Bokmässan startar på torsdag. Helst ska försäljningen och samtalen ta fart direkt. Julhandeln är viktig. Och redan framåt februari kommer höstens stora böcker att börja reas ut. De som fortfarande har kommersiell potential släpps därefter i pocket. Och så snurrar hjulet vidare (och om fem år är så gott som alla titlar bortglömda).

Det är ett snabbt spel, betydligt snabbare än de spel som vi spelar i forskarvärlden. Våra böcker och artiklar får sällan en flygande start. Det tar tid att bli läst och använd.

Detta gör James Clears resa intressant. För även om det han gjort onekligen befinner sig på en mycket speciell nivå så är tidsramarna tilltalande. Det gäller även ”förarbetet” som för hans del inleddes med en anspråkslös blogg 2012. Han var då helt okänd och utan institutionella resurser. (Jag har skrivit lite mer om detta i SvD här).

Vad han lyckats med genom ”Atomic Habits” är att uppnå ”bestående relevans”. Och nog är väl det vad historisk forskning också bör syfta till? Med tanke på den möda vi lägger ner, nog vill vi att det vi forskar och skriver ihop ska vara läs- och användbart för andra om 5, 10, 15 eller 20 år? Vår sociala skala är förstås långt mindre än James Clears. Men likväl. Vi varken kan eller behöver tävla med dem som försöker få nuets uppmärksamhet. Det är ett spel vi aldrig kan vinna. Så vi kan glatt koncentrera oss på de långa spelen.

Däri ligger vår stora möjlighet. Långsammare men bättre. 


Vidare bloggläsning:



----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  


tisdag 17 september 2024

Humtank 10 år!

 



I höst fyller tankesmedjan Humtank tio år. Detta kommer att firas nu på fredag den 20 september genom ett evenemang på Kulturhuset i Stockholm. Programpunkterna kretsar kring humanioras betydelse och plats i samhället. Två teman som genomsyrat Humtanks verksamhet alltsedan starten 2014.

Min känsla är att arbetet har gett resultat. Inte minst för hur vi som är verksamma inom området tänker kring och talar om vår verksamhet utåt. Visst händer det fortfarande att humanister ber om ursäkt för sig själva. Men parallellt finns det en mer offensiv och optimistisk berättelse om humaniora. För denna har Humtank satt tonen.

Dess företrädare har understrukit att ”varje samhällsfråga har en humanistisk dimension” och genom undersökningar visat att humanistiska utbildningar inte är någon karriärmässig återvändsgränd. På senare år har man också sökt ta tag i frågor om samverkan och argumenterat för att forskningskommunikation är en humanistisk paradgren.

Talet om ”humaniora på undantag” tycks höra till historien.

Men hur har genomslaget varit i forskningspolitiken? Har Humtank lyckats fånga politikernas öron? Stundar det satsningar på humanistisk forskning och utbildning i höstens forskningsproposition?

Nja. På den här punkten har förändringsarbetet varit svårare. Samtidigt ska man komma ihåg att det – än så länge – inte heller har skett några stora nedskärningar. I många oss närliggande länder, säg Danmark, Nederländerna eller Storbritannien, har det senaste decenniet varit tufft på riktigt. Därtill har vi i Sverige många olika finansieringskällor utöver statliga anslag vilket skapar resiliens (åtminstone på forskningssidan).

För närmare inblickar i Humtanks historia vill jag rekommendera de blogginlägg som skrivits av Lynn Åkesson, Per-Olof Erixon och nu senast Fanny Forsberg Lundell & Jonas Harvard. De ger tänkvärda inblickar i vad som varit och reser angelägna frågor om framtiden. De demonstrerar också att Humtank bidragit till att stärka den sociala infrastrukturen inom svensk humaniora och hur kraftfullt det kan vara att ge unga krafter möjlighet att skapa tillsammans.

Så grattis Humtank till 10 fina år! Det ska bli spännande att följa fortsättningen! Heja er!


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  



torsdag 12 september 2024

Har du tid i höst?

 


Det tog lite tid, men nu är hösten på allvar här. Och om du skulle vilja lyssna på eller träffa mig så finns det många chanser! Nu i dag släpps till exempel ett avsnitt av HR-podden "Fråga forskaren" som jag hoppas ska inspirera många att ta sin tid! Finns överallt där poddar finns!





Nästa lördag, den 21 september, talar jag på Kulturnatten i Lund på temat "Hur ska vi arbeta i framtiden". Vill du lyssna är det bara att komma till Läsesalen på LUX. Tiden är 16–16.20. Hela programmet finns här.



Lördagen därpå, den 28 september, talar jag om tid, fokus och framtidens arbetsliv på Bokmässan i Göteborg. Kom till Forskartorget och lyssna 17–17.15! Och jag är på plats på mässan från lördag lunch, vill du ses och snacka är det bara att hojta till!  




Den 15 oktober kommer två skåningar med stort intresse för tid att åka till Stockholm för att prata med varandra. Eventet heter: "Har du tid?" och platsen är Stora Nygatan 7 i Gamla Stan. Vårt samtal går av stapeln 17.30–18.30. Biljetter kan köpas här



Och slutligen, vill du höra mig och Urban Lindstedt prata om Silicon Valleys historia, det militärindustriella komplexet, hippies och Stewart Brand. Då ska du lyssna på avsnitt 328 av podden Historia.nu (släpptes tidigare i veckan). Finns överallt där poddar finns, till exempel här.

Dessutom kommer det förmodligen att bli något slags digitalt födelsedagsfirande när "Ta din tid" fyller 1 år den 20 november. Men det återkommer jag till längre fram! Då vet vi också hur det gick med de där 10 000 läsarna... (än är vi inte där så jag tar tacksamt emot all hjälp med att sprida ordet!)


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  


tisdag 3 september 2024

Vill vi ha raka eller krokiga karriärvägar?

 


I dagarna är det tjugo år sedan jag flyttade till Lund för att börja läsa historia. Få saker jag gjort i livet har fått lika långtgående konsekvenser. Bland kursarna fanns min blivande fru. Bland lärarna fanns mina framtida kollegor.

Möjligen insåg jag redan under denna första termin att historiker var något som man kunde arbeta som. Men vad det i praktiken innebar hade jag förstås ingen aning om. Jag visste inte vad ”doktorera” var för något. Än mindre visste jag något om hur akademiska karriärvägar såg ut.

Och eftersom jag kom från en lärarfamilj – och alltid hade gillat att gå i skolan – så var gymnasielärare i svenska och historia under hela studietiden ett högst reellt alternativ. Planen var att först läsa ämnena och därefter komplettera med pedagogiken.

Men min karriärväg kom att bli rak. 2008 blev jag doktorand, 2013 disputerade jag. Därefter har jag forskat och undervisat med i huvudsak goda villkor och i fantastiskt stimulerande sammanhang. Någon fast tjänst har jag inte, men det är inget jag beklagar.  

Och historiskt sett är min situation inte så märkvärdig. Jag är 41 år gammal. Det är en ålder då många av de som var mina lärare var nydisputerade.  

En av dem var Eva Helen Ulvros, som jag hade på den första översiktskursen hösten 2004 och senare läste flera temakurser i genushistoria för. Den hösten fyllde hon 50 år och hade nyligen blivit lektor. När hon var 41 hade hon fortfarande ett år kvar till disputation.

Eva Helen hade – likt många andra i hennes historikergeneration – först utbildat sig till lärare, därefter arbetat som det och sedan doktorerat (i många fall parallellt med andra åtaganden och inte med de goda ekonomiska villkor som dagens doktorander har).

Det var en klart krokigare väg än den jag och många andra historiker i min generation har haft. Och så har det sett ut också tidigare. Hoppar vi tillbaka till säg 1950- eller 1960-talet så fanns det ytterst få fasta tjänster vid svenska historiska institutioner. Men disputerade historiker fanns det lite varstans. På arkiv, läroverk, bibliotek, politiska förtroendeposter och kulturredaktioner.

Samtidigt har under alla mina år i akademin det dominerande mantrat varit: ”vi behöver rakare karriärvägar”. Forskarbanan måste bli tryggare, tydligare och mer attraktiv.

Idealt sett ska man ta sin master, doktorera, göra en postdoc utomlands, få ett biträdande lektorat, befordras till lektor och sedan bli professor (i konkurrens). Det ska vara ekonomiskt tryggt hela tiden. Man ska få goda förutsättningar. Det ska gå att kombinera med familjebildning och familjeliv (eller?).  

Men är raka karriärvägar verkligen det som akademin behöver? Gör det oss till bättre forskare och lärare? Hjälper det oss att samverka med det omgivande samhället? Får det oss att ställa bättre frågor?

Jag är osäker.

Kanske behöver vi snarare värna om krokiga karriärvägar och möjligheterna att röra oss mellan olika världar? Kanske har något gått förlorat när historikerbanan rätats ut? Kanske skulle akademin på sikt bli mer attraktiv – som arbetsplats och som samhällsinstitution – om vi som verkar i den också under våra yrkesliv verkar utanför den?

----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!