tisdag 24 oktober 2023

Vad krävs för att en bok ska lyfta?

 



Vad krävs för att en bok ska börja leva sitt eget liv? Vandra från läsare till läsare. Rekommenderas, ges i present, lånas ut och läsas om. Bli en klassiker som ständigt säljer och upptäcks av generation efter generation?

Följer vi Ryan Holiday – vars bok i ämnet, ”Perennial Seller”, jag skrev en understreckare om förra året (15/11 2022) – så är det bara en sak som spelar roll på sikt: word of mouth. Antingen slår en bok an så starkt hos vissa av sina läsare att de sätter den i händerna på andra (som sen gör samma sak, repeat). Eller så gör den inte det. 

Det spelar ingen roll hur känd du är, vilka institutionella resurser du har till ditt förfogande eller hur stor marknadsföringsbudget du har. Om boken inte träffar en del av dem som läser den på djupet så är den körd. Kanske kan den sälja ett tag. Bli omdebatterad, få fina utmärkelser och stå i många bokhyllor. Men läst, använd och älskad genom decennierna? Det är långt svårare.

Inom bokbranschen är allt detta välkänt. Varenda förläggare och redaktör vet att det är betydligt enklare att sälja böcker än att få människor att läsa dem. Tror ni mig inte? Ta en titt i era egna – och era närståendes – bokhyllor. Nog finns där ganska många titlar som aldrig öppnats eller som ni gav upp på längs vägen?

Anledningen till att det förhåller sig så är att det tar tid och energi att läsa böcker. Även en kort sak kräver åtminstone ett par timmar av fullt fokus. Och sådan dyrbar tid har vi alla begränsat av. Däremot är det ganska många av oss som i ett ögonblick av inspiration och ambition kan undvara 250 kronor. För vem vill inte vara en läsare? Och vem blir inte glad av att hålla i en ny bok?

Tyvärr kan läsakten snabbt skingra glädjen. Många böcker är inte vad du trodde eller hoppades att de skulle vara. De rycker inte tag, ger inga nya insikter, är träiga och tråkiga och alldeles för långa. Efter några månader på nattduks- eller skrivbordet ger du upp. Men kanske hamnar den halvlästa boken ändå i en bokhylla?

För skrivande människor kan det ovanstående väcka missmod. Är det verkligen så illa? Finns det ingenting man kan göra? Jo, det finns ganska mycket, framför allt före och under själva skrivprocessen (se streckaren!). Men hur bra boken än är så räcker det inte att den dimper ner från tryckeriet. Ska det bli några word of mouth-synergier så måste den hamna i händerna på riktiga läsare. Och för att den ska börja flyga räcker det inte med några hundra sådana.

En tumregel i den anglosaxiska världen är att en bok behöver nå 10 000 legitimt intresserade läsare för att få chansen att lyfta. Alltså 10 000 individer som öppnar boken med ambitionen att läsa ut den. Många av dem kommer att lägga den ifrån sig. En del kommer tycka illa om den. Men givet att boken faktiskt är så bra som du tror så kommer den då få en ärlig chans att börja flyga av egen kraft. Ditt jobb som författare är att göra vad du kan för att få detta att ske.

Så om ni undrar vad jag ska göra läsåret 2023–2024 så vet ni nu svaret. Få 10 000 legitimt intresserade personer att ge ”Ta din tid: Gör mindre men bättre” en chans. Jag hoppas du som läser den här bloggen är en av dem! För har du glädje av bloggen kommer du ha ännu mer glädje av boken! (den släpps 20 november och kan nu förbeställas). 


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar