tisdag 11 april 2023

Det bästa och snabbaste sättet att få veta något

 



Det bästa och snabbaste sättet att få reda på något är inte att googla. Och inte heller är det att fråga Chat GPT. Nej, den optimala genvägen till kunskap och information är att ta kontakt med en människa som verkligen vet något. Ett kort telefonsamtal eller en vindlande lunch kan spara dig månader, ibland år, av arbete.

Det svåra är att veta vem man ska vända sig till. För hur vet man vem som verkligen vet något? Ja, även här är sökmotorer trubbiga verktyg. I alla fall i jämförelse med människor som är ordentligt insocialiserade på ett fält. De som är det kan förvisso sällan ge dig ett riktigt bra svar på din specifika fråga. Men de kan skicka dig vidare till någon som kan. Kunskap om andras kompetens är en expertis i sin egen rätt.

Så hur förvärvar man då denna förmåga? Vad krävs för att veta vad andra vet? Ja, den rakaste vägen är att direkt interagera med människor. Vara öppen, nyfiken och lyssnande. Själva orienteringen kan göras på konferenser, workshops, seminarier och luncher. Eller via Twitter och mejlkonversationer. Men socialiseringsprocessen kräver också sin beskärda del av bok- och tidskriftsläsning. Allra bäst blir det om de olika aktiviteterna görs parallellt. För samtal utan läsning, eller läsning utan samtal blir lätt instängda verksamheter.

Och nota bene. Det är långt ifrån alltid så att den som vet mest om något har en akademisk examen eller tjänst. På vissa saker är universitetsmänniskor bäst, på väldigt mycket annat inte. Därför är det – hur högt du än klättrar i den högre utbildningspyramiden – essentiellt att umgås med människor som bottnar i andra världar. Annars kommer du få en mycket skev bild av hur världen ser ut och fungerar. För vissa frågor kommer du inte ha någon att vända dig till. Och en hel del frågor och kunskapsområden kommer aldrig att föresväva dig. Ekokammare finns överallt.

Så vad kan man göra för att inte fastna? Hur kultiveras bäst ett rörligt intellekt? Ptja, på den här punkten lever vi 2020-talsmänniskor möjligen i den bästa av världar. Aldrig tidigare har så mycket högkvalitativt content funnits tillgängligt för så många. Vill man lära sig om ett nytt ämne kan man, via podcasts och bloggar, få en crash-course av världens bästa. För ett par hundralappar kan man beställa böcker där idéer och kunskaper som tagit decennier att utveckla destillerats.

Svårigheten är förstås dock även här att skilja signalerna från bruset. Hur vet man vem som är värd att läsa och lyssna på? Går det att utveckla ett gott omdöme för ett fält som man själv är ny på? Ptja, jag tror ju det. Men även här är det förstås enklast om man kan fråga någon som vet bättre. Och då är vi tillbaka i detta med insocialisering på ett fält. Jag har ännu inte sett något som kan slå detta. It takes one to know one.

Så vill du bli riktigt bra på något? Försök då inte bli det på egen hand. Lär känna människor, lär dig att ta rygg och lär dig att rota runt i kaninhål. För vill du verkligen veta något så är detta det snabbaste och bästa sättet. 


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar