torsdag 27 juni 2024

Svårfåtaglig

 


För något år sedan myntade min då 10-åriga dotter ett nytt ord: ”svårfåtaglig”. Hon använde det för att beskriva sin jämnåriga kusin i Göteborg som hade dålig koll på sin telefon. Det var lönlöst att skicka sms och direktmeddelanden till honom. Världen hans snurrade kring andra saker.

Själv har jag sökt sprida ordet ”svårfåtaglig” när jag talat om tid i poddar, intervjuer och inför olika publiker. För språk och begrepp har makt. Det vi har ord för kan vi tala om och påverka. Och jag tror att vi som lever nu i mitten av 2020-talet skulle behöva lära oss att vara lite mer svårfåtagliga.

Dels när vi arbetar med något svårt och viktigt. Dels när vi bara är lediga och gör ingenting. Men kanske allra mest när vi umgås med varandra. För det är något väldigt speciellt att få och ge odelad uppmärksamhet. Det kan inte ske samtidigt som vi scrollar Instagram eller får ett sms. Bubblan bryts. Närheten uppstår inte.

Vid den här tiden förra året skrev jag en text för Sydsvenskan där jag berättade om min numera årliga ritual att inleda sommarsemestern med en digital detox. Jag har inspirerats av Cal Newports ”Digital Minimalism” och Gloria Marks ”Attention Span”. Det här året vet jag en del andra som ska ge det en chans, däribland Fredrik Bankler på Kunskapsgruppen. Om du är nyfiken på att testa hoppas jag vårt inspelade samtal kan ge inspiration och vägledning! 

 


*

Och innan jag själv checkar ut tänkte jag också berätta en glad nyhet. ”Ta din tid” har nominerats till Årets HR-bok 2024! Därtill rekommenderas den som sommarläsning av såväl tidningen Arbetsliv som VD-tidningen. Det känns häftigt att boken börjat leva sitt eget liv och letat sig in i många olika världar!

Känner du någon som verkligen borde läsa den? Då kan du fram till klockan 15 i dag (torsdagen den 27 juni) mejla mig en kort motivering och din egen adress så postar jag – så länge lagret här på kontoret räcker – ett signerat exemplar som du kan ge bort.

Trevlig svårfåtaglig sommar! 


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 

tisdag 11 juni 2024

Sommarläsning

 


För många akademiker världen över är sommaren en tid av arbete. Ostörda av studenter, kollegor och möten så sätter de sig disciplinerat framför datorn och skriver klart sina böcker och artiklar. ”Om det inte vore för sommaren”, sa en senior kollega för ett tag sen, ”så skulle jag aldrig få ur mig någonting av värde”.

Själv har jag en helt annan sorts somrar. Med tre barn i åldrarna 4 till 11, varav ett med särskilda behov, så upptar familjelivet all min tid och energi. Saker behöver hända. Markservicen måste skötas. Och handen på hjärtat har jag i regel varken forskar- eller skrivlust så här års. Jag är intellektuellt slut. Vill inte skapa eller prestera någonting.

Däremot läser jag gärna böcker. Och helst sådana som ligger långt bort från mitt eget liv. Jag vill läsa romaner, biografier och memoarer som öppnar nya världar. En och annan business-bok brukar också slinka med. Och gärna någon riktigt bra sportbok, som förra årets toppläsning ”Friday Night Lights”.

Var jag hittar tiden att läsa? I huvudsak tidiga morgnar och sena kvällar. Då och då i mellanrum som uppstår när alla barn är trötta efter bad och lek och vilar med sina plattor. Totalt blir det kanske en timme eller två om dagen. Mer om någonting verkligen griper tag. För det är ju så med riktigt bra böcker. Man vill vara i dem.

Så min fråga till er i detta terminens sista blogginlägg är självklar. Vad ska ni läsa i sommar? Vilka böcker vill ni tipsa mig och andra bloggläsare om? Jag vill veta!


 ----------------------------------------------

Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!