tisdag 11 juni 2024

Sommarläsning

 


För många akademiker världen över är sommaren en tid av arbete. Ostörda av studenter, kollegor och möten så sätter de sig disciplinerat framför datorn och skriver klart sina böcker och artiklar. ”Om det inte vore för sommaren”, sa en senior kollega för ett tag sen, ”så skulle jag aldrig få ur mig någonting av värde”.

Själv har jag en helt annan sorts somrar. Med tre barn i åldrarna 4 till 11, varav ett med särskilda behov, så upptar familjelivet all min tid och energi. Saker behöver hända. Markservicen måste skötas. Och handen på hjärtat har jag i regel varken forskar- eller skrivlust så här års. Jag är intellektuellt slut. Vill inte skapa eller prestera någonting.

Däremot läser jag gärna böcker. Och helst sådana som ligger långt bort från mitt eget liv. Jag vill läsa romaner, biografier och memoarer som öppnar nya världar. En och annan business-bok brukar också slinka med. Och gärna någon riktigt bra sportbok, som förra årets toppläsning ”Friday Night Lights”.

Var jag hittar tiden att läsa? I huvudsak tidiga morgnar och sena kvällar. Då och då i mellanrum som uppstår när alla barn är trötta efter bad och lek och vilar med sina plattor. Totalt blir det kanske en timme eller två om dagen. Mer om någonting verkligen griper tag. För det är ju så med riktigt bra böcker. Man vill vara i dem.

Så min fråga till er i detta terminens sista blogginlägg är självklar. Vad ska ni läsa i sommar? Vilka böcker vill ni tipsa mig och andra bloggläsare om? Jag vill veta!


 ----------------------------------------------

Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 



tisdag 4 juni 2024

Om att ta sats för ett stort bokprojekt

 


Stora bokprojekt är både lockande och skrämmande. Å ena sidan ger de dig chansen att lägga ut texten, följa upp sidorspår och säga något större. Å andra sidan är det intellektuella arbetet svårt och processen lång. Från det att du öppnar det första tomma word-dokumentet till att du håller den färdiga boken i handen kommer det att gå åtminstone ett par år, vanligtvis längre än så.

Den här bloggen startades en gång i tiden för att dokumentera och utforska min skrivprocess av en andrabok. När jag sedan var klar med Den gröna vändningen så visste jag att det skulle dröja innan jag gav mig på ett lika stort projekt igen. Vad jag längtade efter var att skriva kort och prövande. Lära mig nya saker i stället för att försöka kommunicera sådant som jag kommit fram till.  

Men åren har gått. Och sedan en tid tillbaka har jag tagit mental sats. Efter sommaren är det dags igen. Som jag skrivit tidigare här på bloggen ska jag och Orsi Husz, som jag sedan 2020 jobbat nära i forskningsprogrammet "Nyliberalism i Norden", samla våra tankar i en bok med arbetsnamnet: Allemanskapitalismen: Vardagliggörande och politik c. 1950–2012.

Den kommer kretsa kring det folkliga aktiesparandets moderna historia i Sverige och vi har gjort mycket förberedelsearbete, varav en del finns publicerat i kortare format. Utmaningen nu är att ta det större greppet, väva samman, fylla i luckor och – efter bästa förmåga – ge vårt gemensamma bidrag till fältet.

På min dator finns ett synopsis. Ungefär lika detaljerat som det jag hade inför skrivandet av Den gröna vändningen. Samtidigt vet jag att det kommer hända saker under skrivprocessen. Vissa grejer kommer växa. Andra krympa. Och det faktum att vi är två som ska skriva så här långt ihop är också nytt för mig. Det ska bli spännande att lära sig hur det går till!

Vad gäller kalendern så har jag i ett par års tid nu arbetat för att freda läsåret 2024–2025 så att bokskrivandet ska kunna få bli så uppslukande som det behöver få vara. Visst finns det andra saker som kommer att ske. Men det rör sig om små, korta och avgränsade saker. Annat har jag skjutit framför mig eller satt på paus. Nu måste det här projektet få upp farten innan det blir tid att ge sig i kast med nya grejer.

De flesta dagar känns det skönt att ha bestämt sig. Jag är taggad på att komma i gång. Andra dagar känns det skrämmande. Hur ska det gå? Vet jag tillräckligt? Borde jag inte göra en artikelstudie till först? Är vi verkligen redo att sätta ned foten?

Ja så där har det hållit på ett tag. Jag känner igen tankarna. Och min erfarenhet är att de inte går att tänka bort. Man får leva med dem, men röra sig framåt ändå.

Förra gången det begav sig underlättade det också att ha den här bloggen. Den var min ”ventilation file”, för att tala med Joli Jensen. Den hjälpte mig att skapa struktur och se att saker rörde sig framåt. Och den skapade en positiv social press på mig att göra vad jag sagt att jag skulle göra.

Så varför sluta med något som funkar? I höst är det game on! 


 ----------------------------------------------

Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!