tisdag 27 augusti 2024

Fem läs- och lyssningstips (augusti 2024)

 


#1
Gabrielle Zevins "Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow" är den bästa roman jag läst på flera år. En fanstastisk skildring av vänskap, svek, ambitioner, skapande och misslyckanden. Och hur ofta kretsar böcker kring speldesigners? Finns nu även som pocket i svensk översättning. Läs!



#2
Osäker på om "Tommorow, and Tomorrow, and Tomorrow" är någonting för dig? Men ändå lite nyfiken? Då ska du verkligen lyssna på när Adam Grant samtalar med henne om hur man lär sig att uppskatta att misslyckas. Lyssna även om du inte vill läsa boken. Det här är saker som alla vi som arbetar under någon form av kreativ osäkerhet bör höra. Finns där poddar finns, t.ex. här.



#3 
Ali Abdaals utmärkta bok om personlig produktivitet har nu kommit i svensk översättning utgiven av Volante (och jag debuterar på baksidan som blurbare!). En perfekt bok att nystarta hösten med! Kan t.ex. köpas här.



#4
Förra veckan tipsade jag om Herminia Ibarras bok "Working Identity" och sedan det inlägget har jag slukat hennes uppföljare "Act Like a Leader, Think Like a Leader". Otroligt klok och bra även den.


#5
Imorgon går endagskonferensen "Forskaren i framtidens offentlighet" av stapeln på LUX. I panelen "Framtidens ljud" sitter nationalekonomen Andreas Bergh som tillsammans med Joakim Wernberg (fil. dr i ekonomisk geografi) har toppenpodden "Bergh & Wernberg" som kretsar kring ekonomiska frågor, teknikutveckling och annat som fångar deras intresse. Avsnitten är föredömligt tighta (vanligtvis ca 20-25 minuter) vilket gör att man alltid vill ha mer. Ekonomiskt!


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 





tisdag 20 augusti 2024

Konsten att byta bana

 




Har du någon gång funderat på att göra någonting annat? Det har du säkert. Den akademiska banan är osäker och ombytlig. Så även om du trivs utmärkt i din nuvarande roll – som doktorand, postdoc, lektor eller professor – så kan dina förutsättningar inom ett par år se helt annorlunda ut.

Kanske får du inga nya anslag. Kanske börjar ditt intresse för forskning eller undervisning att svalna. Eller så kanske det händer något i ditt liv som får dig att göra andra prioriteringar. Det finns trots allt mängder av meningsfulla saker att göra med sitt yrkesliv. Vad säger att den bana du påbörjade för ett par decennier sedan fortfarande är den rätta?

När tankar som dessa bubblar upp är ett vanligt råd att man ska vända sig inåt. Avsätta tid för att fundera och reflektera. Komma fram till vad det är man verkligen vill göra. När man kommit underfund med detta kan man rita upp en plan och skrida till verket.

Enligt Herminia Ibarra, författare till den klassiska karriärbytarboken ”Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career”, är detta dock helt fel tillvägagångsätt. Hennes forskning visar att den som vill förändra sitt liv snarare bör vända sig utåt mot världen än blicka inåt. Det är genom handlingar som människor mitt i livet kan utveckla nya identiteter, omständigheter och värderingar.

Görande kommer först – kunskaper och insikter senare.

Ibarra understryker också att vi alla bär på många olika ”possible selves”. Exakt vad dessa innebär kan vi inte läsa eller tänka oss fram till. Vill vi nå klarhet i vad vi vill göra så måste vi börja utforska vad olika alternativ i praktiken innebär. Kanske genom att ta på oss nya typer av sidouppdrag eller göra små experiment, så som att åka på en konferens inom ett forskningsfält vi är nyfikna på eller skriva en populärvetenskaplig essä om något vi inte vet så mycket om (men skulle vilja veta mer om!).

Vad som gör Ibarras bok extra inspirerande är att hon berättar många faktiska förändringshistorier, bland annat om professorer som lämnar akademin för andra världar. Genom dessa historier visar hon att karriärbyten mitt i livet är mångåriga processer som innebär ett stort känslomässigt arbete. Det vanliga är att man slits fram och tillbaka, trampar snett, börjar om och trampar snett igen.

Det är två steg fram, ett steg tillbaka. Det finns inga raka karriärvägar. 

Men genom den utdragna förändringsprocessen gäller det likväl att fortsätta agera. För det är endast genom att experimentera och prova nya saker som man lär sig om man verkligen vill ha det man tror sig vilja ha.

En del av berättelserna i boken landar i regelrätta karriärbyten. Men många andra slutar med att personerna behåller delar av det gamla, men kombinerar detta med andra aktiviteter och roller. Två dagar i veckan är man en sak, tre dagar i veckan någonting annat.

Detta är ett upplägg jag tror många akademiker kan känna igen sig i. För även om många av oss har samma yrkestitel år ut och år in så kan arbetets innehåll och de sammanhang vi rör oss i skifta mycket över tid. Variationen – liksom den tillhörande osäkerheten – är på gott och ont svår att komma ifrån.

Så oavsett om du ägnat sommaren åt att fundera över alternativa karriärvägar eller bara drömt om att förändra balansen mellan dina olika roller så vill jag starkt rekommendera ”Working Identity”. Det är en riktigt bra och användbar bok!


Vidare bloggläsning




----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!  

torsdag 15 augusti 2024

Fem boktips inför terminsstarten


Första januari i all ära, det riktiga nyåret börjar nu. De flesta av oss är någorlunda utvilade, men samtidigt är vi många som längtar efter vardag och rutiner. Kanske har sommarledigheten också väckt några nya (eller nygamla!) ambitioner?

Så hur ska man bäst förvalta chansen till nystart? Frågar du mig är svaret givet: genom att köpa och läsa böcker! Här kommer fem tips för att omsätta inspiration i handling.

 


#1
Katy Milkmans "How to Change" är en tillgänglig bok baserad på hennes mångåriga studier av vad som gör att människor lyckas - eller misslyckas - med att förändra någonting i sitt liv. En sak jag bär med mig från den är hur viktigt det är att långsiktigt stabila vanor, som en träningsrutin, bör vara flexibla. Det vill säga hellre ha som mål att träna tre gånger i veckan än att föresätta sig att träna specifika dagar.  


#2 
På tal om vanor så går det förstås inte att komma runt James Clear dundersuccé "Atomic Habits". Vill också starkt rekommendera hans nyhetsbrev: "The 3-2-1 Newsletter".



#3
Funderar du så smått på att byta bana eller söka nya utmaningar? Då är Herminia Ibarras "Working Identity" boken du behöver. Klok, konkret och inspirerande. En av de bästa böckerna jag läst i år! (det kommer ett blogginlägg om den framöver)




#4
De flesta karriärböcker handlar om hur man ska göra och åstadkomma nya saker. Men det kan vara minst lika omvälvande och kraftfullt att sluta upp med saker. Ledarskapsgurun Marshall Goldsmiths "What Got You Here Won't Get You There" är med rätta en klassiker i ämnet. Läs den!




#5
Kan man få mer och viktigare saker gjorda genom att göra mindre? Ja det menar ju jag! Just nu är det kampanjpris på "Ta din tid" hos Bokus. Kanske något för dig, dina vänner eller din bokklubb!


----------------------------------------------
Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap!