tisdag 18 februari 2025

Pris och cirkulation

 


I förra veckan gick pocketutgåvan av ”Ta din tid” iväg till tryckeriet. Om några veckor finns den i handeln. Skillnaderna mot den inbundna utgåvan är små. Jag har gjort några kosmetiska förändringar av språket och det har tillkommit ett par sidor med blurbar (alltså citat från recensioner och läsare). Men det som spelar störst roll är förstås priset. I stället för dryga 200 kronor för den inbundna versionen så kostar pocketen knappt 100.

Enligt min husgud på bokmarknadsföringens område – Ryan Holiday – så är detta det bästa som kan hända en bok. ”Price is marketing”, menar han. Vill man att någonting ska cirkulera: vitt, brett och länge, då ska det kosta så lite som det bara kan utan att förtroendet för produkten skadas. Målet är att de som köper ska känna att de gör en riktigt bra deal. Helst en så bra att de av bara farten berättar om den för andra.

Ryan Holidays bok ”Perennial Seller” handlar om hur man skapar och marknadsför en blivande klassiker. Men vad kännetecknar egentligen en klassiker? Holiday lyfter fram två saker. 1) Den är riktigt bra 2) Den har blivit läst av många.

Båda sakerna är svåra att få till. Och ingetdera ligger helt inom en författares kontroll. Men man har agens. Så givet att du har skrivit något som är riktigt bra, då gäller det att se till så det blir läst av många. Men hur får man det att ske?

Ptja, ett sätt som Ryan Holiday förordar är att frikostigt ge bort boken till personer som man tror skulle uppskatta att läsa den. Han berättar om hur författaren Steven Pressfield såg till att hans bok ”The Warrior Ethos” trycktes upp i en speciell militärupplaga som inte var till salu. I stället gav han bort alla de 18 000 exemplaren till amerikanska militärer. Något av en logistisk utmaning och knappast gratis.

Samtidigt gjorde det att boken fick en väldigt bra chans att slå an hos sin huvudsakliga målgrupp. En grupp som om de fattade tycke för boken skulle kunna berätta vidare om den för kommande rekryter. Och såvitt jag vet funkade greppet. Boken säljer alltjämt stadigt.

Dessutom omtalas det kontraintuitiva marknadsföringsgreppet fortfarande! (till exempel här och nu!) Och detta är, som Holiday ser det, målet för all marknadsföring. Alltså att generera word-of-mouth. För lanseringar och kampanjer i all ära. Det går inte att ägna sig åt sådant hur länge som helst. Ska en bok ha en chans att bli en klassiker, då måste den kunna spridas utan att dess författare eller förlag gör någonting. Ja man bör kunna gå under jorden i några år och ändå så ska boken hitta nya läsare.

Är det svårt att få det att hända? Definitivt. Är det omöjligt? Nej det tror ju inte jag.

Så vi får väl se vad det blir för lanseringsplan för ”Ta din tid” när mars väl rullar in. I nuläget är jag inbokad för att spela in ett par podcasts samt göra några livegrejer. Men kanske är det bästa att bara köpa in ett rejält gäng böcker och ge bort?

 

----------------------------------------------

Vill du läsa e-bloggboken "Konsten att spela forskarspelet"? Gå med i bloggens mejllista så skickar jag över den som pdf. Bara skriv till david.larsson_heidenblad@hist.lu.se så skickar jag över asap! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar